Sarmalute in vita de vie

Sarmalutele in vita de vie din carne de porc, sunt o buna optiune pentru acele mese in care vrem sa transformam un preparat traditional intr-unul rafinat. Foarte delicioase si satioase, sarmalutele in foi de vita pot satisface chiar gusturile culinare ale celor mai mari gurmanzi, daca sunt bine preparate si prezentate celor care le vor savura. Este preparatul ideal pentru un pranz de duminica, luat in familie, in timp ce se povestesc amintiri din copilarie.



Timp de preparare: 30 de minute
Timp de gatire: 120 de minute
Numar de portii: 10 portii

Ingrediente

  • 1 kilogram – carne de porc
  • 300 grame de afumatura
  • 1 litru zeama de varza
  • 1 ou
  • 1 legatura patrunjel tocat
  • 1 cartof crud
  • 2 cepe
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 1 ceasca orez
  • 6 legaturi de vita de vie
  • smantana
  • sare
  • piper

Cum se preparara?  

I.                     Se curata cartoful si ceapa. Se spala orezul si se fierbe cinci minute. Apoi se toaca prin masina de tocat, alaturi de cartof si de ceapa.

Intr-un vas cuprinzator, se pun impreuna carea tocata, cartoful, ceapa, orezul semifiert, pasta de tomate, oul si patrunjelul tocat. Se mai adauga sare si piper dupa gust. Aceste ingredient sa amesteca bine.

II.                   Foile de vita de vie se spala si se oparesc timp de cateva secunde in apa cu sare, iar apoi se trec pe sub un jet de apa rece.

III.                 Intr-o cratila cu fund dublu sau o oala de lut, se aseaza cateva frunze pe fund. Se impacheteaza sarmalutele, ruland carnea tocata in frunze de vita de vie. Sarmalutele obtinute se dispun circular pe fundul oalei, urcand in straturi pe masura ce acoperim cate un rand. Afumatura se taie bucati mici si se presara printre sarmale in timp ce le asezam in oala. Pentru un plus de savoare, in partea din mijloc puteti pune un os de porc, cu maduva.

IV.                Se umple oala cu zeama de varza cat sa depaseasca putin nivelul sarmalelor, se acopera cu un capac si se fierb timp de 2-3 ore sau pana cand sarmalele sunt fierte bine. Dupa ce fierb cam o ora pe foc se pot pune in cuptor, pentru inca o ora sau doua, la foc moderat.

Sarmalutele se servesc cu smantana, ardei iute murat si mamaliga. Pot fi insotite de un pahar de vin alb sec sau rosu demisec, in functie de preferinta fiecaruia. Vinul ajuta organismul sa digere mai usor acest preparat delicios.

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *