Stiati ca Fontana del Porcellino e un obiectiv turistic important al Florentei?

Stiati ca unul din monumentele cele mai populate din Florenta (Firenze – Italia) este Fontana del Porcellino (Fantana Purcelului)?

Aceasta este o fantana in care piesa centrala este o statuie din bronz a unui porc mistret. Opera a fost sculptata de maestrul Pietro Tacca (1577-1640) cu putin inainte de 1634.

Astazi, Fontana del Porcellino (Fantana Purcelului) poate fi admirata in loggia del Mercato Nuovo, in apropiere de Ponte Vecchio. Statuia din bronz este replica unei statui Romane care la randul ei este o reproducere a statuii originale grecesti.

Exista si un mit cu privire la acest mistret din piata Mercato Nuovo, care  spune ca oricine atinge ratul mereu stralucitor al porcului se va intoarce in Florenta. Ritual este destul de complex, intrucat cei care vor sa se asigure ca vor reveni in Florenta trebuie intai sa puna o moneda in gura porcului. Apoi, cand aceasta cade in apa din fantana trebuie sa mangaie ratul porcului. Banii aruncati in fantana sunt distribuiti la diverse asociatii caritabile din oras.

Statuia porcului norocos a aparut in mai multe filme printre care Light in the Piazza, (1962), Hannibal (2001), Harry Potter – Camera Secretelor (2002) sau Harry Potter si Umbrele Mortii Partea II (2011).

 

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *