CUM SE TRANSPORTA PORCII IN CELE MAI BUNE CONDITII? FAZA 3 – CALATORIA PORCILOR

Porcii sunt animale foarte sensibile pe parcursul transportului pe distanete mici, medii si lungi. De bunastarea suinelor depinde realizarea cu succesa a deplasarii acestor animale fara a le fi periclitata starea de bine,  sanatatea si fara a afecta economia fermei.

Comisia Europeana a elaborat un ghid cu recomandari pentru cei care sunt implicati in transportul porcilor, cu scopul de a preintampina ranirea, dar si pentru a asigurara bunastarea suinelor. Conform indumarului european, operatiunea de transport ar trebui sa trebui sa cuprinda patru faze: Faza 1 – Pregatirea incarcarii, Faza 2 – Incarcarea, Faza 3 – Calatoria porcilor, Faza 4 – Descarcarea porcilor.

Astazi, puteti afla pe Deliciosuldecostesti.ro cum trebuie sa decurga calatoria porcilor in mijloacele de transport, in bune conditii.

Pe parcursul transportului porcilor soferul trebuie sa fie atent la condus, pentru a asigura confortul si bunastarea animalelor. Acesta trebuie sa aiba conduca lin pe timpul desfasurarii drumului. De asemenea, el trebuie sa schimbe viteza si sa accelereze cu blandete.

El tebuie sa mentina o viteza constanta. Curbele, in special cele impuse de sensurile giratorii, pot fi foarte problematice pentru suinele transportate, motiv pentru care manevrele trebuie facute cu mare bagare de seama.

Soferul trebuie sa evite franarea brusca si puternica. Daca este posibil, conducatorul vehiculului in care sunt transpotati porcii ar tebui sa foloseasca autostrazile ca ruta pentru transport. Conditiile rele de drum cresc vibratia vehiculului si produc porcilor rau/grata de miscare intr-o proportie si mai mare.

Daca porcii sunt transportati pe vreme de canicula, trebuie sa fie deschise toate clapetele laterale de aerisire ale masinii.

Atunci cand camionul sta pe loc, sistemul de ventilatie al camionului trebuie sa fie pornit, iar acesta trebuie sa asigure o distribuire uniforma a aerului in intreg vehiculul. Pentru deplasari mai lungi de opt ore, sunt obligatorii prezenta si functionarea unor ventilatoare independente de motorul vehiculului.

Transportatorul animalelor trebuie sa controleze temperatura interioasa si sa ajusteze ventilatia.

Atunci cand stationeaza, vehiculul trebuie parcat intr-o zona umbroasa, deoarece aceasta permite brizei sa sufle prin remorca. De asemenea, camionul trebuie parcat la distanta mare de alte vehicule care transporta animale. Pe timpul stationarii, rampa de incarcare trebuie deschisa pentru a evita reducerea volumului de ventilatie si riscului de transmitere a bolilor. Porcii stresati de caldura pot fi inviorati prin folosirea stropitorilor si adaparea animalelor inainte de a porni mai departe.

In caz de vreme rece, temperatura trebuie urmarita si echilibrata in mod constant atat pe timpul transportului cat si la opriri, reglaind clapetele de aerisire.

Camionul trebuie parcat intr-o zona protejata, fiind necesara adaugarea obloanelor suplimentare, pentru a proteja porcii de vant sau de ploaie inghetata.

Observatii necesare in timpul transportului, opririlor si la sosire

Animalele trebuie monitorizate in timpul transportului, opririlor, iar observandu-se daca:

  • porcii sunt calmi si linistiti sau dimpotriva agitati;
  • suinele stau in picioare sau asezate;
  • animalele tusesc sau gafaie;
  • porcii sunt curati
  • suinele sunt apte pentru continuarea transportului.

De asemenea, transportatorul trebuie sa vefice fiecare oprire legala si necesara pe timpul transportului si sa acorde atentie starii de sanatate si bunastarii animale.

Orice schimbare posibila de parcurs, mortalitate trebuie inregistrate alaturi de motivele acestora.

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *