Danezii au dezvoltat pentru reproducerea suinelor un model cromozonal fara defect

Centrul Danez de Cercetare a Porcilor a dezvoltat un model pentru a reduce considerabil riscul de defecte cromozomiale, imperfectiuni careafecteaza fertilitatea suinelor .

Riscul de defecte cromozomiale mostenite, precum translocarile, poate fi redus considerabil. Pe perioada formarii celulelor germinative, cromozomii sunt segregati (separati) pentru a trece pe jumatate din bazinul genic la urmasi. In cea mai timpurie etapa dupa conceptie, cromozomii scroafei si vierului se contopesc, iar urmasii lor mostenesc jumatate din gene de la baraj si jumatate de la sine. Uneori, aceasta fuziune a cromozomilor este defecta.

O translocare reciproca este un defect in care partile cromozomilor care nu se potrivesc sunt contopite, astfel incat, de exemplu, o parte a cromozomului 7 este fuzionata cu cromozomul 14 si invers. Aceasta poate duce uneori la o fertilitate redusa.

Centrul Danez de Cercetare a Porcilor a studiat indelung si profund aceasta problema si a dezvoltat un model bazat pe date care protejeaza programul de reproducere de orice defecte cromozomiale care au efecte daunatoare asupra fertilitatii.

Astfel, folosindu-se de acest model, selectia materialului genetic este mult mai precisa si prin aplicarea matricei se poate identifica animalul care nu mai este util ca nucleu de reproductie, iar urmasii sai nu vor mai fi buni candidati de selectie pentru urmatoarea generatie.

Modelul asigura continuitatea reproducerii doar cu cei mai buni candidati de selectie din programul de reproducere pentru a obtine cel mai mare progres genetic posibil.

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *