Genetica poate contribui la bunastarea porcilor

Bunastarea suinelor poate fi imbunatatita si cu ajutorul tehnologiilor genetice, sustin cercetatorii Universitatii din Pennsylvania, State Unite ale Americii, potrivit PigProgress.

Unul din studiile cele mai recente realizate la ferma de cercetare a suinelor, situata in Kennet Square, la 50 de kilometrii vest de Philadelphia se concentreaza pe cercetarea aminoacizilor care se afla in extremitatile cromozomilor, aminoacizi care se numesc telomeres. Acesti aminocizi devin mai scurti la oameni si la animale pe masura ce acestia imbatranesc. In momentele de stress, scurtarea aminoacizilor se accelereaza. Prin masurarea acestor aminoacizi de-a lungul vietii porcilor, cercetatorii spera sa determine circumstantele care produc mai putin stress cu speranta ca vor reusi sa dezvolte o metoda de masurare obiectiva a bunastarii animalelor.

Aceasta legatura stransa intre stress si lungimea aminoacizilor telomeres a fost dovedita ferm la pasari. Cercetatorii cred ca daca se va putea demonstra aceasta legatura si la porci se vor putea porni discutii in jurul sanatatii animalelor.

Studiile au inceput la Universitatea din Pennsylvania si s-au concentrate initial pe confortul dat de boxele in care erau gazduite scroafele. S-a observant ca scoafele prefera sa stea intinse, deci au nevoie de spatiu mai pare pentru a se simti confortabil.

Dupa aceasta observatie s-a incercat crearea unui sistem de boxe in care scoafele au fost grupate dupa stadiul de gestatie. Unei parti din aceasta unitate i s-a facut pat din paie. Iar restul unitatii a fost lasata cu beton. Comportamentul scroafelor a dat de inteles ca prefera sa se intinda mai degraba pe beton decata pe patul de paie. Dupa aceasta rezultate ale studiilor cercetatorii au ajuns la concluzia ca exista si alti factori care determina locul in care scroafele prefer sa se intinda.

Unul din acesti factori ar putea fi, potrivit cercetatorilor americani, ierarhia sociala care ar putea ajuta cercetatorii sa determine obiectiv caracterul porcilor.

Importanta cercetarii telomerilor

Determinandu-se toti acesti factori, expertii in comportamentul porcilor spera sa reuseasca sa puna impreuna in boxe scroafele care se potrivesc cel mai bine, chiar daca aplicarea acestei metode ar putea crea problem practice. Anumite scoafe nu se integreaza foarte bine in grupuri, iar bunastarea lor ar putea fi masurata utilizand pedometer.

Cercetarea telomerilor ar putea contribui la realizarea bunastarii animalelor in viitor, fapt de care ar beneficia inclusiv crescatorii de porc.

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *