Ignatul, ziua sacrificarii porcilor

In fiecare an, de 20 decembrie, in traditia populara romaneasca se practica obiceiul taierii porcului, cunoscut si sub numele de Ignat. Acest obicei mostenit de la vechii daci, care are legatura cu cultul soarelui si cu solstitiul de iarna, coincide cu sarabatoarea crestin-ortodocsa a Sfantului Ignatie Teoforul, episcop de Antiohia, martir al Bisericii.

In ziua de Ignat, romanii practica sacrificarea porcilor in gospodarii, carne care va fi consumata incepand de la Craciun si pana la sfarsitul iernii.

Vorbele din batrani spun ca in noaptea de Ignat porcii viseaza daca vor fi sau nu taiati sau viseaza cutit, ceea ce constituie un semn ca vor fi sacrificati.

In aceasta zi singura taierea porcului este singura activitate permisa gospodarilor de la tara, deoarece se crede ca efectuarea altor activitati aduce rau in familie.

Ritualul sacrificarii porcului in preajma sarbatorilor Craciunului, aminteste de jertfele de animale practicate de popoarele vechi (egipteni, greci, romani) in perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul. Intr-un moment cum este cel de la cumpana dintre anul vechi si anul nou, se sconta pe functia regeneratoare a sacrificiului. Prin acest sacrificiu, echivalent semantic al anului ce se stinge, ce moare, o noua viata se infiripa, aceea a noului an. Si aceasta, pentru ca sacrificiul, ca moarte violenta, lasa liber energiile vitale neconsumate. Din aceste energii neconsumate, cel sacrificat putea reveni la viata, putea renaste.

La taierea porcului nu trebuie sa paticipe cei care sunt milosi,  deoarece se spune ca porcul moare cu mare greutate, iar carnea unui asemenea porc nu va mai fi buna. Cel ce taie porcul, nu trebuie sa stranga din dinti, ca sa nu iasa carnea porcului tare si sa fiarba cu greutate.

Exista si obiceiul ca porcul taiat sa fie incalecat.Ion Creanga marturiseste in „Amintiri din copilarie”:

„La Craciun, cand taia tata porcul, si-l parlia, si-l oparia, si-l invalia iute cu paie, de-l inadusii, ca sa se poata rade mai frumos, eu incalecam pe porc deasupra paielor si faceam un chef de mii de lei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *