Ingrijirea porcilor pe perioada iernii

Crescatorii de porci ar trebui sa acorde o atentie deosebita animalelor, in ferma, pe perioada iernii, in special atunci cand este zapada si temperaturile scad, deoarece acestea sufera din cauza conditiilor climatice, mai mult decat alte animale.

Scaderea temperaturii din adaposturi, asociata cu o umiditate crescuta sau curenti de aer reci, duce, pe langa un consum crescut de furaje, la aparitia bolilor afrigore (raceli sau degeraturi). Se poate ajunge chiar pan? la hipotermie, caracterizata prin scaderea temperaturii sub limita normala, animalul nemaifiind capabil sa-si mentin? temperatura corpului in limite normale.Pentru a pastra confortul animalelor si nu a periclita viata acestora, crescatorii trebuie sa asigure o serie de conditii esentiale intr-o ferma de porci. Printre acestea se numara: izolarea adaposturilor, evitarea umiditatii excesive, acordarea unei atentii deosebite alimentatiei.

Izolarea adaposturilor

Adaposturile de animale din ferme trebuie s? fie bine izolate, mai ales elementele de inchidere precum usile si ferestrele. Cu toate acestea, ventilatia naturala nu trebuie blocata niciodata, intrucat animalele produc o mare cantitate de caldura, dar si vapori de apa eliminati prin respiratie, precum si gaze nocive, rezultate prin descompunerea dejectiilor.

Toate acestea duc la imbolnavirea animalelor si la scaderea productiilor. In general, datorita caldurii biologice degajate de animale, se poate mentine o anumita temperatura acceptabila in adaposturi. În cazul in care zilele sunt prea geroase, se recomand? instalarea unor surse de incalzire.

Eliminarea umiditatii excesive

O conditie pentru mentinerea confortului si sanatatii animalelor este prevenirea umiditatii in ad?posturi prin asigurarea unui asternut curat si uscat. Acolo unde efectivele de animale sunt mari eliminarea umiditatii porovocate de respiratia porcilor si a altori factori externi se poate face prin instalarea unor dezumidificatoare special concepute in acest sens.

Umezeala excesiva a aerului din adaposturi poate favoriza aparitia diferitelor afectiuni podale, respiratorii, mamite etc.

Alimentatia

Animalele au nevoie de o alimenta?ie deosebita pe perioada iernii, din cauza stresului termic la care sunt supuse. Pe langa furaje trebuie sa li se administreze premixuri proteino-vitamino-minerale, iar atunci cand se administreaza furaje trebuie sa nu fie inghetate. Apa, necesara pentru adapatul animalelor, trebuie sa fie proaspata, curata, la temperatura camerei sau cald?. Aceasta trebuie verificata de cel putin doua ori pe zi sau chiar mai des, pentru a nu ingheta. De asemenea, trebuie ca in adaposturile fara ferestre sa se amplaseze o sursa de lumina.

Cresterea pe categorii de varsta

In fermele de porcine, animalele trebue cazate pe categorii de varsta, deoarece astfel se evita atat imbolnavirile, cat si propagarea microorganismelor daunatoare sanatatii animalelor.

Chiar cumparatorii ar trebui sa stie, atunci cand cumpara carne sau caracsa de porc, daca animalele au crescut in bune conditii iar confortul necesar le-a fost asigurat in crescatorii sau in gospodarii. Respectarea acestor conditii asigura o carne de porc de calitate si delicioasa

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *