Miscarea porcilor in interiorul fermei

Miscarea porcilor in interiorul fermei poate fi stresanta pentru animale si le poate afecta calitatea carnii de porc obtinuta in abator, acest lucru resimtindu-se pana la procesatorul de carne si la consumator. Din acest motiv suinele trebuie manipulate cu grija, pentru ca stresul sa fie cat mai mic.

In complexele mari pentru cresterea porcilor, specialistii gestioneaza mutarea animalelor in functie de tipul de comportament al animalelor.

Pregatirea porcilor nervosi pentru mutare

Pentru ca porcii cu un temperament nervos sa se obisnuiasca cu mersul, crescatorii trebuie sa se asigure ca suinele fac zilnic miscare, pentru a se obijnui cu aceasta. Lucratorii ar tebui sa se plimbe printre porci calmi si firesc, pentru ca animalele sa devina familiare cu aceste miscari ale oamenilor. Acest lucru ar trebui sa se intample zilnic, de la 20 de secunde pana la un minut pentru 50 de porci. Aceasta practica ar trebui sa se faca cu cel putin cateva zile inaintea mutarii definitive.

Lucratorii din ferma mai pot incerca, de asemenea, sa plimbe porcii mai linistiti sau obisnuiti in preajma animalelor mai refractare. Aceasta practica ajuta porcii mai agresivi sa observe comportamentul celorlalti si sa ia miscarea ca pe un lucru firesc.
Realizarea acestei manipulari treptat este o practica des intalnita si recomandata in fermele moderne de cresterea a suinelor.

Mutarea porcilor docili

Abordarea mutarii fata de porcii docili este diferita. Specialistii in cresterea porcilor recomanda petrecerea unui timp cat mai redus in apropierea acestora. De ce? Deoarece animalele ar putea deveni infometate si s-ar putea sa nu mai asculte de la prea multa miscare.

Lucratorii trebuie sa inspecteze de la distanta animalele si sa se apropie de ele doar atunci cand este necesar, in caz contrar modificandu-le.

Porcii din hale

In fermele, in care porcii convietuiesc in grupuri mai mari este ideal ca latimea aleilor de iesire sa fie de un metru. Aceasta dimensiune permite accesul a doua animale in acelasi timp. De ce cate doi ? Porcii nu vor sa fie lideri atunci cand intra intr-un mediu necunoscut.
Faptul ca nu sunt singuri in momentul in care intra pe un teren nefamiliar le da incredere reciproca si o anumita competitie in curiozitate. In limbajul porcilor, daca unul singur este lasat sa fie curios, acesta va stapani lucrurile.

Daca este posibil si culoarul este mai larg, se pot lasa si trei porci. Nu este recomandata depozitarea porcinelor in apropierea culoarului, deoarece aceste lucru le va agita.

Este mult mai usor de mutat porcii calmi.

Leave a Reply

3 comentarii la “Miscarea porcilor in interiorul fermei

  1. La miscarea animalelor se folosesc multe tehnici, de exemplu un grup de scrofite (femele tinere) pot fi conduse usor având în fata lor 2-3 scroafe care sunt obisnuite cu diferite trasee. O scroafa dupa 3-4 fatari poate pleca singura din gestatie in maternitate când este aproape de fatare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *