Noi reguli privind concentratiile de cupru din hrana porcilor

Comisia Europeana a aprobat noile concentratii de cupru in furajele pentru porci, dar si din dietele altor animale, noile modificari urmand sa intre in vigoare incepand cu 13 august 2018.

Regulamentul UE 2018/1039 privind sursele de cupru pentru nutritia animalelor a fost publicat oficial in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 24 iulie 2018. Normele vor intra in vigoare in a douazecea zi de la publicarea acestei publicatii (13 august 2018).

Cum se schimba dieta suinelor?

Noile niveluri de incluziune (includere a cuprului) sunt determinate pe baza furajelor complete cu un nivel de umiditate de 12%.

  • la purcei: alaptarea si intarcarea la 4 saptamani dupa intarcare: de la 170 mg / kg de hrana completa pana la 150 mg / kg de hrana completa
  • la purcei de la saptamana a 5-a dupa intarcare pana la 8 saptamani dupa intarcare: de la 170 mg / kg de hrana completa la 100 mg / kg de hrana completa.

Tranzitia pentru reducerea nivelurilor de cupru in dieta porcilor

In noul regulament va fi inclus si un timp de tranzitie, deoarece pe piata inca exista cantitati insemante de premixuri care contin concentratiile de cupru prevazute de vechiul regulament.

Materiile prime pentru furaje si furajele combinate pentru animalele din care se obtin produse alimentare, care contin substante de cupru sau preamestecuri cu cupru, produse si etichetate inainte de 13 august 2019, pot fi introduse pe piata si utilizate pana la terminarea stocurilor existente.

Cuprul a contribuit la tinerea la distanta a agenilor patogeni fata de purceii de varsta mica.

Cuprul este un element esential pentru toate formele de viata si are mai multe functii biologice. Cu toate acestea, nivelurile ridicate de cupru (mai mari decat necesitatile nutritionale) au fost folosite in trecut pentru impactul lor pozitiv pentru a ajuta animalele sa faca fata agentilor patogeni, in special pentru animalele tinere (purcei).

Aceste niveluri ridicate de cupru sunt eliminate de animale si pot reprezenta o amenintare pentru mediu.

Initial, UE a propus o scadere drastica a nivelurilor de cupru din furaje.

Federatia Europeana a Producatorilor de Furaje (Fefac), a facut lobby pentru un plan mai moderat, aducand ca argumente performanta mediului, cat si performanta si sanatatea animalelor.

Acesta este ultimul plan care este acum aprobat in UE.

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *