Productia de furaje combinate pentru porci a scazut in UE, in 2019

Productia de furaje combinate din UE, in 2019 a fost estimata la 161,7 milioane tone, adica mai mica fata de 2018 cu 0,9%, arata datele furnizate de membrii Federatiei Europeane a Producatorilor de Furaje (FEFAC).


Uniunea Europeana are posibilitati de export ale furajelor combinate. Disputa comerciala dintre China si SUA, raspandirea pestei porcine africane in multe tari din Asia si cresterea usoara a productiei de porc in UE au temperat diminuarea productiei de furaje combinate.
Cu toate acestea, productia de furaje combinate a fost influentata de tarile UE afectate cel mai mult de focarele pesta porcina africana la fermele comerciale au inregistrat o scadere dramatica a productiei, coborand la – 15% in Romania si – 9% in Bulgaria.

Perspective pentru 2020

Specialistii anticipreaza pentru 2020, o cerere de furaje combinate pentru porci care va ramane stabila in tarile libere de pesta porcina africana, stimulata de cresterea cererii de pe piata in tarile terte.

Potrivi membrilor FEFAC, tarile UE in care exista cazuri de pesta porcina africana inregistrate in fermele de porci domestice nu vor reusi sa inverseze tendinta.
Sectorul suin este supus unei presiuni puternice pentru reducerea emisiilor sale in Olanda, ceea ce poate duce la o decapitalizare a efectivelor.

Cu toate acestea, productia de furaje de porci ar putea ramane stabila in 2020. Aceasta stabilitate poate fi asigurata doar daca pesta porcina africana nu se se va raspandi in tarile considerate ca fiind importante ca producatoare de porci (Spania, Germania, Danemarca sau Olanda).

Productia de furaje combinate industriale poate ramane stabila in 2020, insa cu o marja de incertitudine de +/- 2% din cauza factorilor necunoscuti care ar putea influenta piata.

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *