Romania importa anual circa 230.000 tone de porci si carne de porc

Romania importa anual circa 230.000 tone de porci si carne de porc, in timp ce exporturile nu depasesc 4.800 tone de carne si produse din carne de porc, arata datele Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Valoarea importurilor de porci si carne de porc este de aproximativ 350 milioane de euro, in timp ce banii obtinuti din exporturi ajung la o valoare care depaseste putin 5 milioane euro.

In 2017, tara noastra a importat carne de porc de o valoare totala de 475 de milioane de euro, acest produs alimentar situandu-se in topul importurilor de produse alimentare.

Unul din motivele pentru acest dezechilibru este prezentat de Petre Dea ministrul Agriculturii ca fiind productia de porc si carne de porc insuficienta in agricultura romaneasca.

„Acum la importuri suntem undeva la 40-45% din consum carne de porc si aceste procent variaza pe perioade si in functie de consum intern si de perioada de valorificare a carnii de porc. Sunt oscilatii generate de piata”, afirma Daea.

Crescatorii de porci si producatorii de carne de porc romani sustin totusi ca nu sunt protejati impotriva importurilor de carne de porc de slaba calitate, la preturi mici, din tari precum Germania, Ungaria, Olanda, Spania si Polonia.

De asemenea, acestia mai spun ca nu sunt suficient stimulati de statul roaman sa creasca productia de careen de porc.

Pentru a se echilibra balanta comercia a carnii de porc din Romania sunt necesari aproximativ 8 ani este de parere Petre Dea.

„A fost o perioada cand pretul carnii de porc era foarte mic, prin 2015-2016, iar producatorii nu au mai populat fermele. Este posibil sa fi scazut si efectivele din randul populatiei, pentru ca oamenii nu mai cresc porci”, este de parere Catalin Ene, administratorul Macro Suin, complexul de crestere a porcinelor cu afaceri de 10 mil. euro din judetul Arges.

 

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *