Simbolul zilei de 1 Mai, mititelul din carne de porc

Cel mai autentic mod in care este sarbatorita Ziua Internationala a Muncii, 1 Mai, in Romania, este gratarul la iarba verde. Aceasta traditie este pastrata de ani multi, de romanii veseli care, in fiecare an, in prima zi a lui Florar, incing gratarele pe care se frig mititei deliciosi si suculenti, ceafa de porc si carnuri gustoase.

Vedeta preparatelor din carne in aceasta zi este mititelul care primeste un plus de autenticitate romaneasca, daca este preparat si din carne de porc proaspata dupa retete traditionale, pastrate cu sfintenie si al caror secret este strasnic pazit.

Legenda mititelului romanesc

Potrivit legendelor urbane mititelul romanesc are o vechime mai mare de 100 de ani, fiind inventat accidental de Iordache Ionescu, un bucatar renumit al perioadei interbelice, in Centrul Vechi al Capitalei, in hanul La Iordachi. Acesta era renumit, in Bucuresti, datorita unor carnati speciali pe care doar el ii prepara. In una din seri, acesta a ramas fara matele in care erau inveliti carnatii. Pentru ca cererea de carnati era foarte mare, bucatarul a decis sa puna continutul carnatilor direct pe gratar. Astfel, a iest ceea ce astazi numim mic.

Carul cu bere este un alt restaurant in care, in anul 1902, este oferit acest preparat de gratar.

Cu toate acestea, anumiti istorici pasionati de gastronomia balcanica sutin ca mititeii provin din Turcia, avand o vechime de mai bine de 400 de ani. Indiferent de provenienta mititeilor, este certitudine ca acest preparat este iubit de romani si nu prea lipseste in zilele de picnic din meniu.

Micii trebuie sa fie insotiti de legume proaspete cu continut ridicat in vitamin C, pentru o digestie usoara, precum: sparangel, varza, castraveti, rosii si dovlecei.

Nu este recomandat ca acestui preparat sa i se alature legume cu un continut ridicat de amidon precum cartofi, fasolea, mazarea, lintea, bamele si soia.

Bautura cea mai potrivita sa insoteasca mititeii este berea rece, la halba, cu un guler generos.

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *