Vaccinarea impotriva rujetului, in ferma de suine

Vaccinarea este unul dintre aspectele foarte importante in sanatatea porcilor, pe care ferma de suine trebuie sa-l aiba bine pus la punct, pentru a furniza animale sanatoase, sigure pentru a fi sacrificate in abator, iar apoi comercializate pe piata.

Rujetul este una din bolile prezente in efectivele de porcine care poate fi combatuta prin vaccinare. Este o boala cu focalitate naturala, germenul fiind eliminat in mediu de un numar mare de specii de animale. Cu toate acestea, este raspandita, in primul rand, de porcii bolnavi si de cei sanatosi clinic, insa purtatori. Potivit medicului veterinar de la ferma MACRO SUIN, Daniela Costache, sursele secundare de raspandire a rujetului sunt reprezentate de solul, apa, furajele si obiectele contaminate.

“Boala este conditionata de numerosi factori care micsoreaza rezistenta organismului: climatici (schimbari bruste de temperatura), alimentari (dezechilibre in ratii, furaje alterate) si alti factori de stres (lotizari, transport)”, ne-a explicat doctor Daniela Costache.

Rujetul este o boala infectioasa, produsa de Erysipelothrix rhusiopathiae, care afecteaza de regula porcinele, dar este intalnita si la alte specii de mamifere si pasari, inclusiv la om.

Aceasta boala are caracter endemic si se manifesta clinic prin evolutie septicemica, febrila, cu tulburari generale si leziuni cutanate congestive si urticariforme sau prin evolutie cronica, cu localizari cardiace, articulare si cutanate.

Cum se face vaccinarea impotriva rujetului?

Imunizarea impotriva rujetului se face de catre medicul sau tehnicieniul veterinar. Vaccinarea poate fi de imunizare sau de urgenta impotriva acestui tip de maladie. Se vaccineaza doar porcii clinic sanatosi in varsta de doua luni si mai mari.

Vaccinul se administreaza pe cale intramusculara in spatele urechii sau in partea interna coapsei:

  • tineretului porcin incepind cu varsta de doua luni in doz? de 1cm3, repetat peste 25-30 de zile si apoi peste cinci luni in aceiasi doza; –
  • porcii cu vîrsta peste 4 luni se vaccineaza in doza de 1cm3 si se revaccineaza peste cinci luni in aceeasi doza;
  • scroafele se vaccineaza cu 15-20 de zile inainte de monta in doza de 1 cm3.

In caz de vaccinare de urgenta, in gospodariile unde s-au depistat cazuri de imbolnavire a porcinelor de rujet, animalele bolnave se izoleaza si se trateaza cu ser antirujetic si antibiotice. Toate celelalte animale clinic sanatoase se vor vaccina indiferent de termenul vaccinarii anterioare.

Daca se identifica in efectivul de porcine vaccinate de urgenta animale bolnave de rujet, acestea vor fi izolate si tratate cu ser antirujetic si antibiotice. Dupa insanatosire se vor vaccina din nou, dupa ce trec mai mult se 14 zile de la administrarea serului si a antibioticelor.

Dupa administrarea vaccinului, la unele animale se poate manifesta o crestere a teperaturii corpului pana la 40,5oC si consum redus al hranei temporar. Reactia poate continua pana la maximum doua zile si, ca regula, nu necesita interventie terapeutica.

Nu se administreaza antibiotice porcinelor antibiotice pe perioada in care animalele sunt tratare cu vaccin in decurs de sapte zile pana la si dup? vaccinarea. Aceasta masura de interzicere a administrarii antibioticelor se ia pentru a nu împiedica formarea imunitatii.

Ce semne prezinta porcii cu rujet?

Porcii bolnavi tind sa ramana acolo unde au culcusul, dar in acelasi timp par alerti. Protesteaza daca sunt fortati sa se deplaseze prin guitat, deoarece greutatea propiului corp se resimte in durerea de picioare. In alte situatii animalele par sa aiba un mers intepenit sau pot sta asezati pe picioarele din spate, cu capul atarnand astfel incat au spatele arcuit. Daca sunt lasati in pace, porcii isi vor cauta imediat o pozitie mai confortabila. Cele mai multe animale par putin interesate de mancare sau pot renunta la mancare in totalitate. Alte simptome des intalnite sunt greata si varsaturile. Unii porci respira cu dificultate si au tuse neproductiva. Boala poate afecta si aspectul fecalelor porcilor. Acestea vor avea un aspect uscat si vor fi reduse cantitativ. In cazul in care nu li se acorda tratament, majoritatea porcilor vor muri dintr-o data, altii vor fi bolnavi intr-un mod vizibil, iar altii vor muri in 7-10 zile.

Pentru a nu contacta aceasta bacterie periculoasa care provoaca rujetul, oamenii ar trebui sa consume doar carne provenita de la porci crescuti intr-o ferma de suine, unde animalele sunt atent supravegheate, vaccinate si tratate impotriva bolii. Carnea trebuie sa fie bine preparata termic (fiarta, bine prajita sau gatita in cuptor). Marinarea si afumarea carnii de porc nu distruge bacteria Erysipelothrix rhusiopathiae.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *