Vaccinul pentru combaterea parvovirozei, in ferma de suine

Pentru a proteja purceii nou-nascuti de boli, in fermele de suine se administraeza vaccinuri scroafelor pentru combaterea parvovirozei. Aceste substante de imunizare se injecteaza mamelor, in perioada de gestatie, pentru a transmite purceilor imunitate pe tot parcursul vietii pana la abatorizare.

Parvoviroza este o boala produsa de parvovirusul porcin, pentru combaterea caruia se administreaza vaccin scroafelor gestante.

Daniela COSTACHE, medic veterinar MACRO SUIN

Daniela COSTACHE, medic veterinar la ferma pentru cresterea suinelor MACRO SUIN, din Costesti, judetul Arges, unde exista o grija deosebita pentru pastrarea sanatatii animalelor, ne-a vorbit despre parvoviroza si implicatiile acestei boli.

„Clinic se manifestata doar la scroafe gestante neimunizate, prin perturbari ale reproductiei exprimate in principal prin infectii embrionare si fetale, urmate de moartea produsilor de conceptie.

Boala produce pagube economice importante prin procentul ridicat de mortalitate al produsilor de conceptie la scroafele gestante. Infectia este larg raspandita an lume, generand pierderi deosebite mai ales an marile complexe de crestere a porcilor.

Epidemiologie PVP are o raspandire ubicvitara, putand fi gasit în toate efectivele de porcine de pe glob. In zonele în care exista ferme de crestere intensiva a porcilor cu efective foarte mari, infectia poate imbraca un caracter endemic. Daca virusul este introdus pentru prima data intr-un astfel de efectiv indemn, efectele pot fi devastatoare”.

Tratament, profilaxie si combatere

„Pana in prezent nu exista nici un tratament eficient al tulburarilor de reproductie induse de PVP. Principala metoda de prevenire a sindromului SMEDI o reprezinta imunizarea efectivelor impotriva PVP. Acest deziderat se poate realiza fie prin imunizarea vaccinala, fie prin imunizarea activa prin expunerea constanta, dirijata a efectivului la PVP”, a explicat Daniela COSTACHE.

Purceii vaccinati, sunt purcei sanatosi. Ei vor deveni animale adulte sanatoase a caror carne este sigura pentru consum.  

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *